De fleste føler seg tryggest når hverdagen har en viss forutsigbarhet og vi kan gjøre det vi er vant til. Slik situasjonen er i samfunnet i dag, vil mange oppleve mindre forutsigbarhet og trygghet, og isteden føle mer usikkerhet, bekymringer og kjenne hvordan en ny hverdag kan påvirke kropp og helse.
Noen må kanskje isoleres fra alle rundt seg, og vil føle på ensomhet, savn og usikkerhet rundt situasjonen. Andre må tilbringe unormalt mye tid med familie med lite mulighet til alenetid, og vil kanskje føle på frustrasjon, utmattelse og anger. Samtidig har noen samfunnskritiske jobber, og vil kanskje oppleve et høyt arbeidspress samtidig med redsel for å bli smittet selv. Mange vil være bekymret for fremtiden eller den økonomiske situasjonen de befinner seg i.
Alt dette vil kunne gi en følelse av frykt, usikkerhet og bekymringer. På sikt kan det føre til angst, depresjon og negative stressreaksjoner i kroppen.
Vi har derfor laget en liste med 10 tips for å beholde trygghet og struktur i en ny hverdag:
1. Forsøk å oppretthold en god døgnrytme Det kan være lurt å opprettholde gode rutiner med søvn, slik at du får mer overskudd og får gjort noe produktiv i løpet av dagen. Dette vil gi mer positiv energi i hverdagen.
2. Kom deg ut av pysjen eller ”joggebuksa”. Start dagen med dine vanlige rutiner for å markere at du er våken og klar for en ny dag. Selv om du går hjemme, er det lurt å stelle seg/ta seg en dus og ta på ”vanlige” klær. Dette vil gi gjøre deg mer opplagt og gi en følelse av å være klar for en ny dag.
3. Oppretthold sunne måltider med en gode rutine Regelmessige og næringsrike måltider er viktig for å gi energi, et jevnt blodsukker og bra for helsa. Spesielt i en tid hvor mange kanskje mer inaktive enn ellers.
4. Begrens inntak av godteri og alkohol til helger (som normalt). I en hverdag med mindre struktur og rutiner er det fort å kose seg litt ekstra oftere enn normal. Husk at alkohol gi mindre energi, gjør oss mer ukonsentrerte og reduserer søvnkvaliteten.
5. Legg en plan for dagen eller uka. Det er lurt å legge en plan for dagen eller uka for å få mer struktur på dagene når man går hjemme eller når vanlige aktiviteter ikke går som normalt.
6. Ha et eget arbeidssted dersom du har hjemmekontor. Dersom du jobber hjemmefra er det lurt å ha en egen plass i huset hvor du arbeider. Dette vil gi mulighet til bedre konsentrasjon og fokus mens du jobber, og vil skille arbeid og privatliv bedre.
7. Vær i jevnlig aktivitet
Forsøk å gjennomfør et par treningsøkter i uka. Fysisk aktivitet, turer i naturen og dagslys virker positivt inn på psyken og på søvn.
8. Hold kontakten med venner, familie og kolleger på tlf / skype.
Dette er en fin måte å opprettholde dine sosiale behov. Dette er viktig for trivsel og vil være positivt på humør og energi. Samtidig kan en samtale med deg være positiv for den andre personen. Kontakt med andre kan virke oppmuntrende og støttende, samtidig som det kan redusere bekymringer, ensomhet og stress.
9. Legg til rette for egentid av og til.
Alle har et behov for alenetid. Bevis tyder på at alenetid forårsaker viktige endringer i hjernen, tankene og emosjonene dine. Ideelt sett bør du vie minst 10 minutter til alenetid hver dag. Dette kan gi bedre konsentrasjon og informasjonsprosessering i hjernen.
10. Søk hjelp eller snakk med familie dersom du føler deg deprimert eller ensom.
Comments